Friday, October 15, 2010

resepi mee kari

okey tuan2 dan puan2..chef fairuz kembalilagi menemui tuan2 dan puan2..raya ari tu, bangin je pagi jumaat tu, langsung chef cakap kt ibu chef nak masak mee kari..dia cakap okey la masak la..so pagi tu gi la market sndiri..dah masak tu habis la pulak..sedap kot..wehehe..
nak resepi?
resipi mee kari ala saya..diulang ala saya okey??

bahan2:
a. kuah:
serbuk kari daging
bawang merah
bawang putih
serai
daun kari
kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih
santan
air
ikan bilis ditumbuk
fish ball
fish cake
tauhu goreng (apa ha nama dia?alaa yg dekat yong tau fu tu)
tulang ayam
garam/gula/asam jawa/asam keping
minyak

b. rencah2
daun sup/bawang
bawang goreng
limau
caabi merah
taugeh
sayur sawi
tauhu yang digoreng

cara2:
1. pertama serbuk kari dibancuh dngan air
2. panaskan minyak -> tumis bawang putih/merah yg dah ditumbuk +bnga lawang/cengkih/kulit kayu manis +daun kari+serai
3. dah agak garing tu masukkan serbuk kari..tumis sampai naik minyak -> masukkan tulang ayam
4. masukkan santan sampai pecah minyak
5. masukkan air
6. masukkan ikan bilis yang dah di tumbuk
7. masukkan fish ball/fish cake/tauhu mun eyk??
8.masukkan garam gula asam sesedap rasa..tapi bahan perisa is strictly NO! tlg la jgn guna aji ke, knorr ke apa ke..even paste ayam ato paste ikan bilis tu pon bahan perisa..jangan la guna k..
9.tunggu sampai mendidih..siap!

rencah2 nya..dicelur/ digoreng semua tau kn??
so itulah resipi saya..gambar yillek poccit..

sedap la jgk utk pemula yg macam sy ni masak..
satu lg jgn tny berapa gram/sukatan nye ye..saya tak tau..sy pakai agak2 sesuka hati sy je,,serius..hehe..
selamat mencuba

No comments:

Post a Comment