Sunday, October 10, 2010

resepi paprik

ye tuan2 dan puan2..hari ni chef fairuz nak ajar puan2 cara masak resipi paprik ala saya okey??diulang ala saya..

bahan2 yg diperlukan:
beberapa ketul isi2 ayam, kalo boley bagian pectoral ye.
bawang besar didadu kecil2..bwg putih di pototng kecil2 jga tp sikit je
sebatang serai
berhelai2 daun limau purut
sayuran eg brokoli, cauli flower, carrot, beans, tomato, brondong(jagungu, tp sy tak suka sbb dia agk2 bau..so sape nk gne silakan)
blended chilli (cili boh eh, yg dah d blend tu..mia familia blend sdri)
garam gula sesedap rasa
minyak pelincir..eh minyak goreng
sos tiram sesedap rasa
air

mula2 panaskan minyak..lepas tu, tumis bawang, naik bau tumis blended chilli sampai pecah minyak dan sedikit sos tiram..dah tu masukkan serai..kemudian masukkan isi ayam..kalo nk bag berkuah masukkan sedikit air..dah mcm nk masak isi ayam tu masukkan la sayuran..tp tomato paling las ye..kemudian masukkan daun limau purut, garam dan gula secukup rasa..

hidangkan dengan nasi panas dan telur dada mayonis..urmm dedap nyer!

p/s: cuba utk jgn guna pak aji ye..cbe konfiden utk tak masak pakai pak aji,,tak baik utk kesehatan pak aji tu dan utk ank2 ia akan merencatkan pertumbuhan otak anak dan sebabkan anak2 jadi bloon (bodoh)

gambar tak da sbb sy tak sempat snap..lpas tu jgn tny berapa gram atau byk mana sukatan,,saya kalo masak pakai agak2..tak tau la sukatan dan gram2 nya..sorry..

No comments:

Post a Comment